Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori, SF > Blogosfera SF&F: Sub apa dragonului strâmb

Blogosfera SF&F: Sub apa dragonului strâmb

Volum de povestiri fantasy și fantastice
coordonat de Teodora Matei și Lucian-Dragoș Bogdan

Alex Anghel, detectivul celor două lumi, face o promisiune…
…iar în sanctuarul sufletelor rănite se face o alta, cu iz de răzbunare.
Moartea prințului moștenitor din Çeretkipi e înconjurată de mister…
…la fel cum e și cea a lumii interlope timișorene.
Există și basme pentru oameni mari…
…căci, până la urmă, ce este îmbătrânirea?
Cum se desfășoară o zi din viața unui motan tigrat…
…și ce s-a întâmplat după finalul operei Turandot.
Lumea artei ascunde, adesea, porți către lumi necunoscute…
…la fel cum o poate face și o banală fugă prin pădure.

O culegere de povestiri e ca o cutie cu bomboane cu diferite arome; sperăm că textele selecționate vor seduce și răpi cititorul, pentru un timp, din lumea cunoscută și-l vor purta în altele.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Am apreciat că fiecare text are înaintea lui o pagină cu informații despre autor, plus un mic rezumat.

1. Daniel Timariu – Octavia.
Octavia este ruptă din universul Tenebrelor, oferind fanilor deja declarați încă un moment de încântare, o anchetă în stilul caracteristic al detectivului celor două lumi, Alexandru Theodor Anghel, ajutat de prietenul patruped Qiqirn, dar și de misteriosul satir Otis și de goblina Penbels, veșnic îndrăgostită de omul ce poate tranzita cele două tărâmuri.

Ca și în cazul primului roman din serie, Daniel Timariu creează un hardboiled urban fantasy în care ancheta polițistă reprezintă un pretext pentru a prezenta o lume în care clișee ale genului sunt modificate folosindu-se tușe culturale autohtone, un strop de umor, personaje secundare exotice și totodată cu potențial narativ, precum și un protagonist principal cu care e greu să nu empatizezi.
Însă privirea în viitor a distrus orice suspans legat de soarta unor personaje.

“dar” <> “precum și”

2. Anamaria Ionescu – Satul părăsit.
Satul părăsit este o poveste pe cât de tristă, pe atât de sensibilă. Vorbește despre fragilitatea și tăria unui suflet tânăr, confruntat prea devreme cu sărăcia, perversitatea, nedreptatea. Imaginează un univers paralel, un sanctuar pentru suflete rănite.

Infodump-ul din dialoguri nu este introdus deloc subtil. Deși unele paragrafe încântă, totul se strică de la “Din câte știa Serafim, omul nu devenise Răzbunător din voință proprie, ci fusese pedeapsa dată de divinitate pentru că nu mai așteptase justiția din ceruri.”
Și nu am înțeles cum de poți spune o pildă fără a fi sigur de morala ei…

3. Lucian-Dragoș Bogdan – Prințul din Ceretkipi.
Prințul din Ceretkipi este o combinație de fantasy și crime care-l are ca protagonist pe călătorul Nadir, pus din nou în fața dezlegării unei enigme, la fel ca în Străinul palid din Mirabilis.

Cea mai bună povestire din acest volum. Mai putea fi nițel comprimată și periată – de exemplu, nu suport când mi se prezintă (aproape) aceeași informație de două ori.

4. Lucian-Vasile Szabo – Podul Traian iese din ceață.
Podul Traian iese din ceață păstrează specificul prozei autorului, relatând culisele unei anchete polițiste din Timișoara zilelor noastre și alunecând ușor, aproape pe neobservate, înspre fantasticul plin de mister.

Frumoasă ideea cu cartea. Crecă™ am înțeles finalul.

5. Teodora Matei – Erik și Dragon.
Erik și Dragon se vrea a fi o poveste reinterpretată, nimic mai mult decât un moment care să descrețească fruntea cititorului și dă îl lase cu întrebarea: Ce ar fi dacă?

Amuzantă până când au început să curgă versurile și a devenit cringe. Mai mult, “Numai de s-ar ridica norii ăștia, că teribil mă enervează umezeala, spuse gânditor Dragon” – cine își exprimă teribilele nemulțumiri pe un ton liniștit?

6. Liviu Surugiu – Bătrânul din Florența.
Bătrânul din Florența îmbină două teme preferate ale autorului, controlul timpului și thrillerul religios-filosofic, oferind o secvență dintr-un viitor alternativ.

Parcă mai puțin răvășitoare comparativ cu alte creații ale autorului, dar sunt în continuare impresionat de talentul și experiența lui Liviu Surugiu de vinde, credibil și aparent dezordonat în același timp, idei, concepte sau trăiri răstălmăcite.

7. Raymond Clarinard – Ca și cum nimic nu ar conta (traducere de Iulia Badea-Guéritée).
În Ca și cum nimic nu ar conta, fantasticul inefabil se manifestă încă de la primele rânduri ale povestirii privite prin ochii unui motan tigrat, Bob, oaspete în curtea Ilenei și a prietenului acesteia, Robert. O zi aparent obișnuită poate fi schimbată de trăirea adaptării unui cântec tradițional.

Prea multe cuvinte pentru un astfel de deznodământ.

8. Cătălina Fometici – Blestemul lui Timur.
Cu Blestemul lui Timur, autoarea ne oferă o continuare în cheie dark fantasy a operei Turandot, împletind – în stilu-i caracteristic – evenimente reale cu povești ale altor lumi, izvorâte din legende.

Din nou infodump deloc subtil în dialoguri (p238, p260). De ce personajele cu un trecut comun vorbesc între ele ca și cum s-ar întâlni pentru prima dată?

9. Monica Ramirez – Portal spre o dimensiune secretă.
Portal spre o dimensiune secretă ne invită într-o călătorie atât artistică, cât și spirituală, amintind de creațiile similare din perioada interbelică prin atmosfera surprinsă, personaje și ritm.

Deși ideea nu e originală, se simte experiența autoarei în a ține cititorul curios. Cam multe explicații pentru gustul meu.

10. Dănuț Ungureanu – Sub apa dragonului strâmb.
Sub apa dragonului strâmb, povestire aleasă să dea și titlul volumului, ne poartă într-o lume stranie pe care autorul o creează meșteșugit, cu priceperea sa pentru jocul cuvintelor, oferind cititorului teme de meditație.

Destul de ciudățică, însă nu alunecă în prețiozități și absurdități. Finalul e doar parțial previzibil, ceea ce reprezintă un plus.

Trăgând linie, nu am fost impresionat, deși am vrut. Cum e și normal, nu toate povestirile de față sunt pe același nivel din punct de vedere calitativ. Dar am găsit multe cuvinte/fraze în plus, infodump introdus ca la școală, precum și destulă neîncredere în cititor (și în forțele proprii), altfel nu îmi explic detaliile livrate de mai mult de o singură dată.
Cred că mai e și o chestiune de preferință personală. Nu agreez textele în cheie fantastică – deseori se lasă cu multă informație redundantă în încercarea de a alinia realul la fantastic.

Mai multe opinii pe:

Jurnalul unei cititoare
Nantan Lupan

Recenziile fac parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, un grup de bloggeri publică simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român.
Aștept propuneri pe această pagină.

  1. No comments yet.
  1. January 30, 2020 at 12:16 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: