Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori, SF > Blogosfera SF&F: Marian Coman – Omulețul din perete

Blogosfera SF&F: Marian Coman – Omulețul din perete

Si daca esti doar un personaj in cartea altcuiva?

Cala, o femeie superba si misterioasa, in jurul careia se invartesc multe dintre povestile din carte. Sevan, un bataus get-beget dintr-un sat uitat de lume. Fifi, o bibliotecara care face o descoperire inedita. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde tot soiul de enigme si comori. Mile, un baiat dintr-un internat, care cunoaste un secret ce va schimba totul. Acestea sunt doar cateva dintre personajele care isi dau mana si te ghideaza intr-o aventura nebuna, provocatoare, fara pereche. Esti pregatit sa descoperi lumea cu alti ochi?

„Citind cartea lui Marian Coman, ai impresia ca Stephen King da drumul unui balon rosu printr-o gaura de iepure ce conecteaza suburbia americana de satul si litoralul romanesc. Cu scene parca desprinse dintr-un film de M. Night Shyamalan sau Guillermo del Toro, dar si cu o nostalgie discreta, scrisa intr-un registru realist stapanit excelent, lui Marian Coman ii reusesc gratia pasului pe sarma, dar si forta sapaturii narative de tip svaiter, care perforeaza textul si interconecteaza povestile intre ele spre un final in care zidurile se transparentizeaza.“

Tudor Ganea

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Din nou o culegere de povestiri ce alunecă pe alocuri dintr-una în alta. Spre deosebire de Singurătatea singularității a lui Alexandru Lamba, citită în urmă cu câteva săptămâni, toate textele din volumul de față au (o oarecare) legătură între ele. Sub formă de descrieri, referințe în dialoguri sau relatări narative.
Din dorința de a găsi o logică, o ordine temporală a tuturor evenimentelor, am recitit-o imediat ce am terminat ultima pagină, de această dată așternând pe câteva foi un fel de rezumat cu personajele ce apar (in)direct. Multe detalii au ieșit astfel la suprafață și destule întâmplări au căpătat sens. Pe de altă parte, în povestirile în care rolurile principale sunt altele, nu am putut recunoaște (complet) unele locuri și nici unii protagoniști. M-au pus în dificultate cronologia și neprecizarea unor nume/porecle/apelative.

Sunt douăsprezece povestiri, scrise de-a lungul a mai multor ani, așa că mi-e greu să cred că autorul le-a vrut de la început ca părți clasice dintr-un întreg mai mare care să furnizeze cititorului o perspectivă de ansamblu. Probabil de aceea și decizia de a “rupe cel de-al patrulea perete” (Dumneseule™, cum sună în română!).
Nu agreez acest procedeu, cu o singură excepție: să fie folosit spre sfârșitul cărții, când, tu ca cititor, știi că oricum acțiunea se va încheia într-un fel sau altul și că atunci este locul și timpul pentru revelații. Ori aici este utilizat încă după primul calup de povestiri – mi-a fost greu apoi să cobor iarăși în același plan cu personajele.

Cred că Omulețul din perete este mai degrabă un multivers în care totul se întrepătrunde după o coerență voit vagă, dar îndeajuns pentru a ține captiv cititorul în mrejele unei lumi pe care cei mai în vârstă o vor recunoaște imediat, căci prezintă aproape în exclusivitate frânturi de viață de dinainte de ’89. Acea perioadă, cu lipsurile ei, cu modul în care personajele gândesc și acționează (distorsionat în raport cu prezentul), reprezintă un context inedit, însă adecvat pentru a crea convingător întâmplări la granița fantasticului însoțite de rătăcire, nechibzuință, frică, traume psihologice, plăsmuiri demente, vise sângeroase sau pur și simplu nebunie. Și fluturi.

Luate separat, povestirile nu impresionează pe cât ar fi trebuit. În mare parte deoarece, parcurse astfel, simți că ar fi meritat finaluri mai substanțiale, mai satisfăcătoare – așa cum e în cazul celor din volumul lui Alexandru Lamba. Aș fi vrut mai multe explicații, mai puține neclarități, mai ales că scriitura și redactarea sunt aproape impecabile.

Încă aștept Haiganu. Tristețea zeilor.

Mai multe opinii pe:

Iulia Albotă
Cu mintea la SF
Jurnalul unei cititoare
Nantan Lupan

Recenziile fac parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, un grup de bloggeri publică simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român.
Aștept propuneri pe această pagină.

Advertisement
Categories: Fantasy, Recenzii, Scriitori, SF
  1. No comments yet.
  1. April 24, 2019 at 11:01 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: