Home > General > Cine m-a făcut om mare…

Cine m-a făcut om mare…

“Ma interesează câștigurile pt ca mi as dori sa le pot redirecționa către o fundație. Cum o vrea Bunuțul acum. Important e ca am reușit sa aflu câteva informații și știu cât de cât la ce sa ma aștept. Va mulțumesc!”

Dacă nu ești o râmă și ai cel puțin câțiva ani de viață, o să trăiești evenimente, întâmplări. O să mai remarci că au o dinamică, adică apar și dispar. Ca și cu toate făpturile, de altfel.
Așa se nasc amintirile, așa apar relatările. Cu început și final. Dacă ai și un punct culminant, e foarte probabil să stârnești din partea celor din jur și niște emoții, nu doar tresăriri ale rațiunii.
Cam ca diferența dintre “Tehnici ale burghiului în secolul XXI. Origini, tendințe și evoluție” și “Pe aripile vântului”. Sau dintre “Sfaturi să il faci sa spele vasele” și “Romeo și Julieta”.

Nu e nasol dacă nu ești în stare să faci acest pas. Sunt șanse mari sa reușești totuși să spui măcar o glumiță și să smulgi zâmbete politicoase.
Mulți au trac pe o scenă de stand-up improvizat cu audiență nu din cauza prezenței publicului. Sigur, audiența îți poate crea un disconfort prin priviri, gesturi și vorbe pline de aprecieri, judecăți și sentințe.
Pur și simplu, realizezi că ori n-ai nimic amuzant de spus, ori nu știi să te exprimi.

Când te adresezi unei audiențe trebuie să îi împlinești așteptările. Măcar pe cele minime. Nu te apuci să însăilezi bancuri cu homosexuali atei pușcăriași într-o spovedanie ortodoxă.
Trebuie să respecți reguli ce țin atât de forma mesajului, cât și de continut. Altfel, există oglinzi și pastile.

Verba volant, scripta manent. Să dai din mână e riscant. De obicei, ceri bani pentru opera ta deoarece fie ți-ar confirma sentimentul de valoare pe care (crezi că) îl ai, fie vrei să îi donezi. De exemplu, unei fundații.
Ai da de la tine, dar doar din banii alocați achiziționării de cărți. Din păcate pentru tine, nu pentru cumpărarea celor ce ți-ar trebui cu adevărat (cum ar fi seria Fundația), ci a titlurilor altora ce doresc și ei să doneze unei fundații. Însă și aceia, la rândul lor, cumpără cărți scrise de iubitori de fundații.
Te văd, te fâțâi în fața ecranului și Îl întrebi: “Bunuțule, atunci de ce nu e un joc cu sumă zero?”. Apoi (citesc invidie?), te superi pe Creația Lui: “de ce ies în pierdere, țară nerecunoscătoare ce ești?”.
Explicația e simplă. Prea multe fundații. Plus Crucea Roșie.

E adevărat, ai putea să publici pe banii altora. Astfel, ai putea dona și tu, și editura.
Însă, vezi tu, fundațiile au donori și printre edituri (credeai că doar printre cititori?). Ele nu mai pot dona, dacă banii li se risipesc pe publicare de scriitori care nu vând. Cu ratinguri de cinci stele pe Goodreads date doar de autor și prieteni (fundațiile știu că nici like-urile pe Facebook nu costă bani), nu poți decât să îngroși rândurile cu genii literare anonime.

Certitudinea de titan al literaturii bate orice fel de fericire. Începi să o ai și nu dispare niciodată. E și mai vie după o anumită vârstă. Știi despre ce vorbesc, sigur ai mai citit pe aici despre geniile neapreciate ale literaturii române.
Am descoperit în aceste zile că dacă ești publicat/ă în urma unui concurs avansezi la nivelul de disprețuire a cititorilor ce nu-ți apreciază genialitatea.

Am mai aflat că genialitatea în proză e constrânsă de scurtimea ei. Numai ratații scriu povestiri, un geniu nu are loc să jongleze cu unsprezece personaje în douăzeci de pagini. Numărul lor putea fi lejer redus la trei, însă unde mai era respectul față de cititor?

Așadar, mărimea totuși contează. Da, știu, Biblia e groasă și e scrisă de Bunuț.

Advertisements
Categories: General
  1. January 13, 2018 at 7:04 am

    Da’…care te-o supărat așa tare, frățel?
    😉

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: