Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori > Blogosfera SF&F: Mircea M. Țara – Inima dragonului

Blogosfera SF&F: Mircea M. Țara – Inima dragonului

Nisalul, idilica Cetate a Zăpezilor, paradis al artiștilor și al magicienilor, este zguduit din temelii în urma unui complot sinistru.
Prinși la mijloc, Lied, un bard cu talente ce depășesc cu mult o ureche muzicală, alături de banda lui de hoți de buzunare, au de înfruntat demoni străvechi, armata Umbrelor și magia neagră abil mânuită de Magiștrii regatului.
Dar dușmanul lor cel mai mare este timpul. Astfel că oameni, liandrini, zollany și dragoni de legendă treziți din negura amintirilor trebuie să lupte împreună pentru a împiedicaa distrugerea iminentă a Nisalului.
Miza? Inima Dragonului, un artefact legendar ce i-ar oferi posesorului ei putere nelimitată și capacitatea de a distruge sau de a reface lumea.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Este o carte muncită. Dacă facem abstracție de primele pagini, unde expozițiunea este greoaie prin multitudinea de detalii oferite în rafale, partea de fundal este îmbogățită încontinuu până spre ultimele pagini (mi-au plăcut notele de subsol). Unele elemente sunt repetate obsesiv, dar altele sunt abia schițate, ceea ce mă face să cred că vom avea parte de o continuare, bănuială conturată și de modul în care se termină romanul, dar și faptul că va fi o trilogie (nu îmi aduc aminte de unde știu acest lucru).

Este o lume non-tolkiană, un mare plus de la mine. Sunt sătul de orci, elfi, dwarfi și variațiuni ale acestora. Pe de altă parte, când magia abundă, pentru un fir narativ convingător e absolut necesară o mână de fier care să gestioneze reguli și limite. Iar aici uneori apare haosul. De ce s-au contopit doar doi dragoni și nu toți patru (p104)? De ce doar unele persoane sunt vindecate (p191)? De ce eroii sunt cruțați inexplicabil, în două rânduri, de către personajul principal negativ?
Cum manifestările magiei în lupte sunt relativ standard pentru genul fantasy (foc, gheață, scuturi protectoare), dinamica scenelor de acțiune nu variază semnificativ, deși autorul știe să le imprime un ritm progresiv pe care multe cărți de gen nu îl au. Dar ce folos dacă suspansul privind soarta unor protagoniști dispare aproape complet când știi că vor fi vindecate ulterior, de fiecare dată?

Nu am nimic împotrivă pentru o delimitare strictă a personajelor pe modelul bine/rău, cu condiția ca ele să fie bine construite. Toată cartea e acțiune non-stop, însă nu m-ar fi deranjat câteva secvențe de repaus în care să cunoaștem mai bine motivațiile și scopurile unor personaje. Există momente de introspecție, dar prea puține și prea sumare. Într-o astfel de situație, pe lângă acțiune singura soluție rămâne dialogul.
Multe dialoguri sunt inutile – fie nu îmbogățesc substanțial povestea, fie reiau aceeași idee exprimată rânduri mai sus. Lor li se adaugă expresii îndoielnice: “sânge țâșnind din tăieturi și gemete de pe buzele lor” (p47), “Al Shar o ridică pe fetiță în brațe, chipul lui întunecat, iar cicatricea groasă și vânătă de pe ochiul drept, care i se continua până pe obraz și de acolo pe gât, contrasta puternic cu pielea albă și strălucirea buclelor prințesei” (p82), “trupurile frânte ale dragonilor cenușii împodobeau podeaua” (p103), “Demonul începu să cedeze câte o jumătate de pas în fața fiecărei lovituri. Din când în când, încerca să dea înapoi, dar Vel îi respingea atacurile slabe” (p251) sau “Lied îl reduse la tăcere lăsându-i o linie roșie pe gât” (325).

Nu ajută nici naratorul omniscient a cărui voce se contopește uneori cu cea a autorului: “nu în ultimul rând” (p299). Show, don’t tell nu este o regulă strict de urmat, dar de prea multe ori nu ni se arată, ci ni se spune ce simt personajele. În plus, desele verbe la gerunziu strică diversitatea topicii, iar pe alocuri prezența excesivă a enumerațiilor diminuează calitatea expozițiunii.

Inima dragonului nu este totuși o carte rea. Iese în evidență prin ambiția autorului de a crea o lume unică în raport cu alte creații autohtone. Întregul ei potențial poate fi exploatat printr-o scriitură mai îngrijită pe care aștept să o văd în următorul volum.

Din punct de vedere tehnic, am întânit câteva dezacorduri, virgule lipsă și litere mâncate.

Mai multe opinii pe:

Catharsis Writing
Cu mintea… la SF
Everything and anything
FanSF
Jurnalul unei cititoare
Iulia Albotă
Nantan Lupan

Recenziile fac parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, un grup de bloggeri publică simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român.

Aștept propuneri pe această pagină.

  1. No comments yet.
  1. June 21, 2017 at 4:07 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: