Home > General > Cum a fost la a treia întâlnire B3 – Book Bloggers of Bucharest

Cum a fost la a treia întâlnire B3 – Book Bloggers of Bucharest

Dacă la prima întâlnire am fost vreo 10 persoane, toți de-o seamă, la cea mai recentă (la a doua nu m-am prezentat) au fost peste 40 de participanți, printre care și reprezentanți ai editurilor autohtone (de la stânga la dreapta): Deea Sterea (Crux Publishing), Matei Sâmihăian (Art), Simona Stoica (Corint), Alexandru Voicescu (Herg Benet) și Bogdan Hrib (Tritonic), plus scriitorii Cristina Nemerovschi și Andrei Mazilu. Marea absentă a fost Nemira.

Ca și data trecută, ca și la Romcon 2016, timpul nu a fost îndeajuns – să se fi vorbit 5 ore fără încetare și nu s-ar fi epuizat subiectele. Dar vine Final Frontier #6, unde Blogosfera SF&F va avea la dispoziție câte 2 ore în ambele zile ale evenimentului.

Revenind, au fost întrebări pentru ambele părți. Iată un sumar:

Bloggerii:
– sunt mândri că plătesc pentru cărțile pe care le recenzează. Se simt cumva obligați să scrie recenzii pozitive dacă primesc respectivele cărți gratis.
– nu vor bani (sponsorizări) de la edituri pentru recenzii. Vor să aibă în continuare libertatea de a scrie când și despre ce vor ei.

Editurile:
– sunt dezamăgite de calitatea recenziilor: lipsă diacritice, greșeli gramaticale, articole în care doar se povestește cartea (și se dezvăluie spoilere).
– pirateria este răul suprem. Se pierd sume importante de bani.
– vânzarea de carte rămâne un lucru complex. Piață imprevizibilă și tiraje minuscule.

Într-adevăr, multe recenzii sunt de râsul-plânsul. Făcute la normă sau cu o pricepere minimă. Să creezi un ghid în acest sens – ce să conțină? Fiecare scrie ce și cum vrea. E loc pentru toată lumea.
Ca editură să respingi contacte pentru că nu se scrie cu diacritice arată două lucruri: că ai de unde alege și că e probabil să pierzi colaboratori valoroși.

Legat de piraterie, să fim serioși. Nu orice carte piratată înseamnă o carte nevândută, deci mai ușor cu “am pierdut 60.000 de euro din cauza pirateriei”. Printre pirați se află cei mai mari fani ai cărților respective – să scanezi sute de pagini și să le pui la dispoziția celorlalți e o dovadă de devotament, iar dacă o faci gratuit e dragoste față de cartea respectivă (chiar dacă actul de manifestare al ei e greșit legal și moral).
Desigur, trebuie aflate motivele care au stat la baza infamului act. Și trebuie găsite soluții pentru monetizarea lui. Nu știu, îl chemi la editură, îi oferi cărți la un preț redus sau i le dai înainte ca ele să apară. Dintre cei care au piratat la randul lor, sigur sunt câtiva dispuși să plătească (dacă prețul e corect în opinia lor).

Am mai spus-o, orice carte are prețul ei. Nu se vinde la 10 lei? Dă-o la 5 lei. Trebuie să îți fi scos măcar x% din cheltuieli când ai vândut-o la început având prețul original. Dacă nu, înseamnă că problema e în altă parte. Nu se vinde la 5 lei? Atunci la 1 leu. Nici atunci? Fă donații – vei scăpa de cheltuielile de depozitare, transport și afișare și, mai mult, își poți câștiga viitori clienți.

De ce se piratează? Am zis-o și la întâlnire (unde am detectat neîncredere), o zic și acum. Sunt doi mari factori: prețul produsului și comoditatea cu care acesta poate fi achiziționat/transportat/adus la utilizator. De citit aceste trei articole semnate de Lars Doucet (1, 2 și 3). Pirateria nu poate fi eradicată (nu în viitorul apropiat) și există metode pentru a o monetiza/diminua.

Și da, viitorul este abonamentul la servicii/produse digitale (inclusiv ebooks). Există Kindle Unlimited, Netflix și… abonamentul de cablu TV. Prevăd că multe edituri de la noi vor trece prin schimbări (majore) pentru a supraviețui. Asta este.

Advertisements
Categories: General
 1. Valmon
  March 20, 2017 at 2:22 pm

  La noi, pirateria la carti este aprope zero. Pana si cei de pe Romania Inedit au grija sa scaneze cartile, care au aparut in urma cu 5 ani. Mi se pare ca se plang degeaba editurile. Preiau si aici forme fara fond – lupta antipiraterie fara piraterie. In occident, mai ales la cartile englezesti, cum apare cartea, cum o vezi pe net, si nici macar piratata, cel care cumpara ebook-ul il pune gratis la descarcat. In Romania n-ai sa vezi ebook-uri originale puse la liber de cumparatorul initial. E vorba, cred, de fenomenul angajati corporatisti care mor de grija patronilor – cititori care mor de grija editurilor.

 2. March 20, 2017 at 2:40 pm

  Mă gândesc la un articol la Gazetă, de genul: „Cum să scrii o recenzie”. Ce zici, te bagi? 😀

 3. fansf
  March 20, 2017 at 2:46 pm

  Ai filmat întâlnirea? O pui pe blog?

  • March 20, 2017 at 2:52 pm

   Din motive tehnice (gen trepied), am adus camera video degeaba.

 1. March 22, 2017 at 4:29 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: