Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori, SF > Blogosfera SF&F: Liviu Surugiu – Acesta este trupul meu

Blogosfera SF&F: Liviu Surugiu – Acesta este trupul meu

Un mister așteaptă să fie descoperit lângă Saturn.
Un călugăr-detectiv află că evoluția pe Terra nu a urmat cel mai fericit drum.
Doi tineri se îndrăgostesc pe viață.
O femeie-procuror luptă cu singurătatea.
Iar un condamnat la moarte devine pentru naziști singura salvare.

Descrierile celor cinci povestiri sunt luate de aici.
Cartea poate fi cumpărată de aici.

1. Acesta este trupul meu.
M-a impresionat și în septembrie 2016, când am citit, din ce văd prin comparație, o versiune relativ nefinisată, dar și acum. Același impact, însă încă lipsită de perfecțiune. Am luat notițe, descoperind în același timp ce înseamnă canonul 1087, testul Miller-Urey, Euharistie sau limita Roche.
Da, Liviu Surugiu scrie și ceea ce eu numesc TeoSF, narațiuni în care știința se împletește cu religia. Pare implauzibilă alăturarea lor, dar autorul o face cu o naturalețe convingătoare. Pe de o parte, deși prezentarea conceptelor științifice este sumară, ea conține referințe precise în cantități ideale. Astfel că cititorul nu doar că nu caută (zadarnic) posibile explicații incomode, ci conturează detaliile lipsă cu ajutorul propriei imaginații. Pe de altă parte, după modelul “El/Lui” întâlnit în biblie (sau Biblie?), multe substantive sau adjective sunt scrise cu literă mare la început, cum ar fi “venerabilul Reverend”, “spre a cerceta Galaxia”, “cu Soarele gonind frigul din Beaumont” sau “frumuseții Dumnezeiești a lui Saturn”.
Lor li se adaugă atât arhaisme atent strecurate, precum și fraze frumos construite, cum ar fi “În atmosfera superioară, de culoarea Saharei, uragane mari cât Luna învârteau roți dințate între dunele norilor”, “Fiecare asteroid își lăsa o clipă forma în blindaj, precum mânuțele unui făt în pântecul mamei sale.”, “Se vorbea mult despre o nouă Gaură Neagră. Am simțit dintr-o dată cum inima mi se strânge. Steaua aceea din spațiu era întocmai ca iubirea: voia totul și nu dădea nimic în schimb”.
Finalul e devastator, oricât de atent ai fi fost la indicii. Însă la recitire apare un plot hole (p41) ce eclipsează atât dubioșeniile de la p13 (“Îmi amintesc perfect puterea razelor sale, dar și zonele reci prin care treceam în umbrele drepte ale clădirilor”), respectiv p15 (“am aflat că fiecare era singur, că nimeni nu îi aștepta întoarcerea acasă”), cât și virgula dintre subiect și predicat de la p33 sau “Ultima Euharistie fusese programată ca, o dată intrată în limita Roche a planetei, să identifice obiectivul” (p24).
Mai mult, nu ni se spune și nici personajul principal nu se întreabă de ce nava era extrem de spațioasă, însă mâncarea ajungea doar pentru două luni.

2. O chestiune de educație.
O idee originală transpusă într-un număr optim de cuvinte. Deznodământ formulat ca la carte.

3. Întâlnirea.
Încheierea e total imprevizibilă dacă nu citești cu atenție. Și aici există contraste – de exemplu pagina 91 găzduiește o subtilitate pe care am apreciat-o foarte mult, dar și un plot hole nepermis.
Am reîntâlnit inversul formulării din prima povestire: “astronomii au descoperit o gaură neagră în spațiul cosmic.[…] Iubirea e cea mai a naibii Gaură Neagră, e ca steaua aceea din spațiu: vrea totul și nu dă nimic în schimb”.
Am observat că în scrierile lui Liviu Surugiu poveștile de dragoste încep foarte rapid sau neverosimil după standardele/cutumele literare ale prezentului. Suspine, oftaturi, visuri, regrete, jurăminte și promisiuni – numărul și tăria acestora ajută autorul să se concentreze pe desfășurarea actului de iubire, evidențiind consecințele lui. Personajele nu sunt complete fără celălalt, lipsa perechii creează acțiuni nebunești: eroice sau malefice. Povestea de față e un exemplu concludent.
O observație: perioada sinodică a Lunii nu are 28 de zile.

4. Înaintea învierii.
O povestire vagă, foarte vagă din punct de vedere al subiectului.

5. 144.
După destule pagini am realizat că am mai citit-o. Varianta de față este mult mai lungă (și schimbată). Nu știu dacă e influențată de întinderea povestirii, dar dezordinea narativă (aparentă) de care ziceam atunci e mai firavă aici. Textul e mai relaxat, mai nonșalant.
Unde este continuarea?

Mai multe opinii pe:

Catharsis Writing
Cu mintea la… SF
FanSF
Jurnalul unei cititoare
Nantan Lupan

Recenziile fac parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, un grup de bloggeri publică simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român.

Aștept propuneri pe această pagină.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: