Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori > Blogosfera SF&F: Alex Cuc – Colți-Lungi (Uniunea triburilor)

Blogosfera SF&F: Alex Cuc – Colți-Lungi (Uniunea triburilor)

Într-o lume modernă, în care oamenii sunt tot mai înstrăinați unii de alții și, în același timp, de Natură, ultimele triburi băștinașe de pe Amazon luptă împotriva urbanizării ce amenință jungla. Cartea poate fi cumpărată de aici.colti-lungi-uniunea-triburilor

“Evita cu ușurință lianele care urcau și coborau, apoi, până la pământ, sărea sprinten peste rădăcinile încâlcite”
“despre Burțile-de-Șopârlă, ale căror fire aveau să-i împingă mereu de la spate”

Așa ceva am găsit pe prima pagină. Mă uit pe foaia tehnică. Doi redactori și un corector. Oare cum a arătat această carte când a ajuns la editura ALL? Și nu, nu sunt singurele exemple, iată și o comparație:

“în timp ce mercenarul blond își puse mâine în șolduri, ca un instalator după repararea unei țevi găurite.” (pag. 135).

Sau detalii inutile:

“ființe care abia puteau fi întrezărite fugeau sau se târau la o parte, îngrozite în bocancii lor militărești germani” (pag. 141)
și trase în sus, până când picioarele acestuia pierdură contactul cu gresia de pe jos” (pag. 343)

Și totuși, frecvența lor scade pe măsură ce te apropii de final. Ba chiar am întâlnit construcții stilistice bunicele.

“Nu era doar mirosul amestecat și acru de praf de pușcă, frică și sânge, ci și aburul inconfundabil al unei societăți în descompunere.” (pag. 329)
Nu știuseră că răul te lasă întotdeauna să mori singur.” (pag. 361)

Același lucru se poate spune și despre partea de acțiune. Prima luptă e oribilă ca descriere și ritm. Nici nu îmi aduc aminte când am mai citit ceva asemănător, atât de submediocru. Însă următoarele devin tot mai acceptabile (dar departe de excelență). Ori romanul a fost scris pe o perioadă lungă de timp, ori este rezultatul colaborării a mai multor autori (pe foaia tehnică nu apare vreun editor).

Nu am înțeles de ce naratorul, atunci când e omniscient, trebuie să fie vădit român: “Când Dominiguez încercă să lovească, străinul îi apucă pumnul și îl strânse cu puterea unui Sfarmă-Piatră.” (pag. 16); “săbii ruginite, flinte în formă de trompetă, hangere haiducești și pumnale cu lamă subțire.” (pag. 81)

La reproșuri mai intră timpuri verbale greșite, precum și abundența de adjective și adverbe. Iar conflictul dintre Bine și Rău este prezentat simplist (cu mesaj puternic ecologist) – personajele sunt exclusiv bune sau rele, deși există încercări slabe de nuanțare a acestora.
Pe de altă parte, am citit cartea fără pauză: acțiunea curge repede (și previzibil) și cam toate capitolele au încheieri chiar decente. M-a surprins plăcut prima parte a celui de-al șaisprezecelea capitol – de ce tot romanul nu e scris la fel?

Sunt bucuros de fiecare dată când apar creații fantasy autohtone, cu condiția să aibă o formă cel puțin acceptabilă. Mi s-a spus că Uniunea triburilor e prima parte a unei serii/trilogii, așa că, măcar teoretic, e loc de îmbunătățiri.

Mai multe opinii pe:

Catharsis Writing
Cu mintea la… SF
FanSF
Jurnalul unei cititoare
Nantan Lupan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: