Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori, SF > Ce povestiri am mai citit #83

Ce povestiri am mai citit #83

Nautilus nr. 100, mai 2016:

1. Olivia Heartstorm – Verdele lui Lauth. Mult, mult text pentru nimic. Abundenţa semnelor de exclamare arată fragilitatea metodelor stilistice folosite de autoare. Tensiune! Conflict! Dramă!
Prea multe adverbe şi adjective. Timpuri verbale greşite, formulări ciudate (“Atitudinea de învinsă ce îi îmbrăca pielea”, plus “Crezuse că încă mai putea salva pe muritorul ce cutezase”).
Bonus: “Claire încremeni fără posibilitatea de a scoate vreun sunet în clipa în care ochii ei îi întâlniră pe cei ai unuia dintre prizonieri. Părul său roşcat, alături de o pereche de ochi verzi, asemănători ca nuanţă cu ai fratelui ei, dar purtând un curaj exemplar, îi stârni fiori pe şira spinării, făcând-o să înţeleagă că tinereţea lui fusese irosită înainte ca acesta să ajungă dinaintea lor.” (?) şi “în timp ce trăsăturile sale tinere nu trădau gândurile ce îl stăpâneau” (!)

2. Mihai Perșinaru – Moralitate. A doua frază nu are logică, iar întreaga structură a textului este obositoare.
Virgule lipsă, “comfortabil” etc.

3. Georgi Cristu – Oli și lumea (sub) pământeană. Genul de povestire care aduce mai mult a basm, pentru că doar aşa mă pot împăca cu fracturile logice şi lucrurile neexplicate.

4. Cornel Fetcu – Noua lume. Mai reuşită decât celălalte. Prea multe… puncte… de suspensie… Şi aici, multe nu au sens: “Începusem să mă coc în acel costum de protecţie precum o pâine făcută pe ţest, Firicele de transpiraţie îmi alunecau pe pielea fierbinte.[…] În ciuda căldurii sufocante am renunţat şi la costumul de protecţie.”
Unde sunt virgulele? Bonus: “Eram foarte îngrijorat că singura mea armă de apărare o pierdusem.” şi “Toţi ştiţi decât să vă plângeţi…”.

Advertisements
  1. July 5, 2016 at 9:56 pm

    ai revenit la citit, bine ai făcut!
    cât despre texte: 1. de ceva numere, Nautilus a devenit dezastruos la calitatea povestirilor, din punctul ăsta de vedere e bine că au luat o pauză. De altfel, în 2016 parcă în general se simte o scădere la fanzinele SFF. 2. biata limbă română, tare mai e chinuită-n scris, mama lor de școală și logică…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: