Home > General > Mad Max: Fury Road – un film special

Mad Max: Fury Road – un film special

Cu toate că ştiam aproape tot despre Mad Max: Fury Road înainte să îl văd, vizionarea sa mi-a produs o mare satisfacţie. Mi-a plăcut că povestea, deşi nu originală, nu îţi este azvârlită în faţă – un lucru rar în ziua de astăzi cand multe dialoguri între personaje sunt create special pentru a dezvălui spectatorilor diverse informaţii despre protagonişti sau worldbuilding (uff, care e echivalentul în română?

Mi-au plăcut şi paleta de culori şi efectele speciale, precum şi modul în care curge acţiunea. Nu sunt specialist, dar am observat montajul cu enorm de multe tăieturi. Aici este punctul forte al filmului: ele nu deranjează deloc – în multe filme, scenele de acţiune sunt foarte scurte, se succed rapid şi sunt filmate “de aproape” pentru a crea dinamism, spectacol şi suspans. Un film obişnuit are cam 1250 de secvenţe, în timp ce cele de acţiune sunt compuse deseori din peste 3000.

Criticul de film Roger Ebert a inventat conceptul de average shot length (ASL) care măsoară durata unor astfel de tăieturi. Filmele prezentului folosesc un ASL mai mare faţă de cele din deceniile anterioare deoarece (se consideră că) gradul de atenţie al spectatorilor de azi este mult mai mic.
Editorul de film Vashi Nedomansky a descoperit că Mad Max: Fury Road rămâne un film (oarecum) inteligibil dacă este derulat la o viteză 12x, spre deosebire de alte pelicule de acţiune cum ar fi Road, Domino, Resident Evil: Apocalypse, Taken 3 sau The Bourne Ultimatum. Bine, ajută şi faptul că dialogurile nu sunt numeroase, prezentarea fiind în mare parte vizuală.

 

Genial.

Categories: General Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: