Home > Video > Star Wars: The Force Awakens – evoluția duelurilor lightsaber

Star Wars: The Force Awakens – evoluția duelurilor lightsaber

Că tot vorbeam de nebunia Star Wars:

Așa cum se spune și în filmuleț, luptele cu săbiile-laser din SW incorporează atât tehnici orientale, cât și occidentale. Există și un lore legat de maeștri și procedee.

Pe de altă parte, săbiile-laser când se ciocnesc nu se rup. Și nu se opresc în vreo armură. Și nu au un singur tăiș. În plus, mai trebuie luată în calcul și folosirea Forței (gen împingeri sau salturi). Sunt factori care ar (fi) trebui(t) să ofere un (mai) mare grad de libertate privind coregrafia respectivelor dueluri, comparativ cu cele tradiționale.

A mai observat cineva că în luptele din trilogia originală săbiile-laser par că au “greutate”? Sunt ținute aproape exclusiv cu două mâini, ceea ce influențează semnificativ pozițiile/distanța și mișcările combatanților. Fiecare ciocnire poate fi fatală, astfel că ele se încrucișează doar în interiorul acelui spațiu paralelipipedic delimitat de planurile verticale ale dueliștilor.

În schimb, în trilogia-prequel, săbiile-laser sunt deseori folosite într-o singură mână – loviturile sunt aproape simultane cu mișcările brațelor. Chiar și atunci când sunt ținute cu ambele mâini, multe manevre sunt ocolitoare, vin din laterale, din spate și de deasupra, fapt încurajat și de poziționarea mult mai apropiată a combatanților și de încheieturile lor mai “flexibile”.
Footwork-ul, așa cum îi se spune de cunoscători, este mult mai alert și imprevizibil, ceea ce face ca distanțele dintre dueliști să ajungă uneori foarte mici, de unde și mișcările relativ largi ale brațelor în interiorul unei “sfere”.

Acele întoarceri în jurul axului vertical sunt total inutile și periculoase. Chiar și în cazul oricărui duel real, indiferent că e purtat cu bâta, sabia sau spada/paloșul.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: