Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori, SF > Ce povestiri am mai citit #51

Ce povestiri am mai citit #51

Gazeta SF nr. 51, iunie 2015:

1. Miloş Dumbraci – Șamanul și kurganul. Încă o “povestire de război”. E acelaşi şaman din Suflet de arțar? Textul e aproape impecabil, cu excepţia unor mici scăpări, gen câteva virgule în plus şi o alunecare de POV (paragraful cu “de mii de ani”).
Nu sunt de acord că există un exces de detalii la final – mie mi s-au părut necesare pentru a sublinia amploarea grozăviei.
Cum a avut loc prima ucidere după “revenire”?

2. Cătălin Lupu – Pădurea damnaților. A doua “povestire de război” şi tot cu elemente supranaturale. Vie şi tensionantă pe alocuri. Deşi a trebuit să îmî împrospătez cunoştinţele despre iele, au rămas două aspecte neclare: originea celor 4 fete şi de ce acel dans?
Virgule lipsă şi timpuri verbale greşite (acestea din urmă în paragraful ce începe cu “Porniră în acea direcție”). Plus “Zamfir capitulă în fața propriilor sale convingeri, în fața propriilor săi subalterni pe care trebuia să îi conducă către victorie.” – o frază ciudată ca rol şi formulare.

3. Mihai Cioflec – Carpe Diem. Al doilea exemplu de “crimă perfectă”, după Damn cat. Nu neg credibilitatea unor astfel de scenarii, dar textele respective ar căpăta o altfel de dimensiune dacă ar exista o întorsătură de situaţie. Da, s-ar transforma în povestiri poliţiste (clasice), însă noutatea ar fi conflictul dintre meticulozitatea autorului şi logica cititorului.
Şi acum partea tehnică. “Mătuşa Amanda a murit acum un an în urma unui atac fulgerător de cord, astfel că viaţa nu mai avusese timp să i se deruleze prin faţa ochilor.” Să înţeleg că dacă mori mai pe îndelete, atunci sigur-sigur îţi revezi viaţa?
Unele formulări lasă de dorit, iar aproape fiecare frază are propriul ei paragraf, ceea ce e deranjant chiar şi pentru o lectură online – impactul maxim este în porţiunea expunerii alibiului care are, de altfel, şi probleme structurale, nu doar de formă.
“visavis”?

4. Natsume Sōseki – Prima noapte (traducere de Alexandru Ioan Despina). Poetică, însă fără nerv.

 1. July 7, 2015 at 5:12 pm

  1. da, e același șaman, povestirea e un prequel. ”Suflet de arțar” se întâmplă in 1944 (nu precizez în text, dar se subînțelege din faptul că-s în Bielorusia, în iunie-august 44 au ajuns sovieticii acolo cu ofensiva Bagration), iar ”Șamanul și kurganul” în vara 1942 (atunci a început lupta la Stalingrad). Intenționez să mai scriu și alte povestiri cu Șamanul și poate un roman cu aventurile lui paranormale în WW2. 2. Nu-mi dau seama care e alunecarea de POV. 3. Prima ucidere a fost a fost a locatarilor civili ai casei (sugerez că a fost locuită până nu demult prin fructele stricate din bucătărie). Aceștia au coborât în pivniță să vadă ce se întâmplă și au fost atacați de el direct, nefiind la fel de dificili ca ținte precum niște bărbați înarmați și nici alertați de existența unui pericol, din moment ce nu exista încă vreun cadavru. Erau doi bătrâni fragili, un moșuleț și soția lui în vârstă, iar corpurile lor nu se văd, poate sunt în vizuină, unde Șamanul s-a mișcat foarte rapid și nu a avut timp să o cerceteze în detaliu, poate în pivniță, pe sub celelalte grămezi de morți. Better? 😛

 2. July 7, 2015 at 5:19 pm

  1. Logic că e prequel. 🙂

  2. Respectivul paragraf e scris din perspectiva lui Donsko, dar ultima frază e scrisă din perspectiva omniscientă. Adică nu văd cum de a tras el concluzia că e vorba de “mii de ani”. Poate “a părea” trebuie mutat mai la dreapta?

  3. Corect. Eu am crezut că fructele fuseseră aduse de soldaţi.

  • July 7, 2015 at 9:23 pm

   2. am rezolvat prin a sterge “de mii de ani” 😉

 3. July 8, 2015 at 11:55 am

  Epiq™ 😀

 1. July 7, 2015 at 5:37 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: