Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori, SF > Ce povestiri am mai citit #27

Ce povestiri am mai citit #27

Gazeta SF nr. 43, octombrie 2014:

1. Gabriela-Beatrice Moisescu – Noapte de-nceput de toamnă. Din nou sunt plăcut surprins de anumite construcții stilistice, însă din nou lipsește acel ceva care să dea adâncime intrigii. Finalul e extrem de sec.

2. Vic Huniade – Evadare din întuneric. Încă un final destul de sec, sub restul textului pe care l-am citit într-un ritm alert și constant.

3. Alma-Ioana Gavril-Ursache – Breaking news. Că tot vorbeam de substrat, iată o încercare. Dar trebuie mult mai mult de atât pentru a ieși ceva cât de cât aproape de “remarcabil”.

4. Diana Elena Văcăriţa – Oul misterios . Decinu™. Fără cap și coadă.

5. Aurelia Chircu – În luna de miere. În sfârșit, ceva din nou digerabil. Ce înseamnă să ai o frază/propoziție de final care nu doar să se potrivească cu restul compoziției, dar să-i și dea un nou sens.

6. Nathaniel Hawthorne – Semnul din naștere (traducere de Alexandru Lamba). Văd că puține-s povestirile scrise în secolul XIX care să nu aibă acea naivitate a intrigii, trăsătură pe care în timpurile noastre trebuie să o aibă debutanții, nu scriitorii consacrați.

Am mai spus-o, diferența dintre un text (literar) și povestire ține de respectarea unei anumite structuri (care nu trebuie să fie totuși rigidă sau standardizată, dar trebuie să aiba un ritm, indiferent că e alert, lent sau compus din oscilații) și mai ales de formularea unui deznodământ care să sporească valoarea istorisirii (sa dea un nou sens firului narativ, să conțină o încărcătură morală, să pună un personaj sau mai multe într-o nouă lumină etc.).
Idei sunt multe, se găsesc pretutindeni și oricând – sa le transpui (meșteșugit) în povestiri arată sau confirmă talentul de scriitor. Am să revin cu un text (sâc!) mai detaliat.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: