Home > Fantasy, Recenzii, Scriitori, SF > Ce povestiri am mai citit #22

Ce povestiri am mai citit #22

Gazeta SF nr. 41, august 2014:

1. Gabriela-Beatrice Moisescu – Ceață în oglindă. Poate cel mai prolific autor de la noi din ultima vreme (cel puțin de când m-am reapucat eu să citesc povestiri). Unele paragrafe sunt chiar fabuloase, dar (încă) lipsește acea cruzime (deseori) necesară pentru a tăia din text uscăturile. Știu, doare, însă durerea poate deveni suportabilă.

2. Vic Huniade – Extraplanetarul. O variantă îngrijită a ideii care se regăsește și în Avram Davidson – Vânătorul.

3. Florin Purlucă – Conul. Ca și în cazul Dan Ninoiu – Despre incredibila aventură a cuviosului Achim, varietatea (și exotismul) vocabularului surprind(e) plăcut, dar am întâlnit construcții gramaticale care nu ar fi trebuit să treacă de redactor. “[…]ai avut cumva drept dascăl pe bunul meu prieten Agapie Chiralivu?”, “Să fi fost oare într-atât de istovit încât să nu fi simțit pe Marieta la orele stabilite?”, “La trezire, descoperii pe Marieta stând în rama ușii” sau “Chiar cu-un ceas în urmă buna mea slujnică mi-a încălcat cuvântul și a adus pe Baba Tinca”. Nu e greu de observat ce au toate aceste exemple în comun.
În plus, lipsesc virgule în locuri în care absența lor nu este scuzabilă.

4. Celestin Cheran – Pe gaura cheii. Puținele paragrafe au îngreunat ușor cititul, dar a meritat. Deși e la “mainstream” și nu la “fantasy/horror/SF”, e cea mai bună povestire a numărului de față. Nimic genial, însă e periată și are un final cum multe alte povestiri ar trebui să aibă.

5. Guy de Maupassant – O fantomă (traducerea lui Alexandru Ioan Despina). De ce “prietenul din adolescență” nu a putut el însuși să ridice scrisorile? Își omorâse iubita și îi era teamă de răzbunarea ei? Ce conțineau respectivele scrisori? Grrr…

Mai am de citit Luminița Dobrea – O plimbare până la capătul grădinii, povestire serializată ce s-a încheiat în acest număr.

Helion SF nr. 44, iulie/august 2014:

1. Florin Purlucă – Supremația mașinilor. Superbă. Final scris “în dublă cheie” (la propriu și la figurat). Am recitit-o imediat – nu-mi aduc aminte să mai fi făcut asta vreodată (cu vreo povestire). Și e (aproape) impecabilă dpdv gramatical – să fi făcut redactorul diferența?

2. Ambrose Bierce – Două execuții militare. Mmm, prea multe necunoscute privind “cum?”.

 1. mmcpflorin
  September 2, 2014 at 12:12 pm

  Conul a fost scrisă cu nişterul sub grumaz şi predată cu vreo câteva ore înainte ca revista să apară, deci scuzăm editorul pentru scăpări, dar asta nu îmi spală mie păcatele. 😦 de virgule am mai fost atenţionat, ,,ai ceva cu virgulele astea,, spunea cineva :/
  Pentru superba apreciere a textului din Helion, mă înclin.
  Una peste alta, bine aţi revenit printre amatorii care tânjesc după aprecierile dv., domnule assasin! Parcă v+am simţit lipsa în ultima vreme.

  • September 9, 2014 at 12:51 am

   Am fost plecat o perioadă, sper să recuperez cât mai repede.

   • mmcpflorin
    September 9, 2014 at 3:33 pm

    Nu face nimic. Toți avem dreptul la concediu 🙂 Aștept părerea și pentru Beciul morii vechi, apărută în Ficțiuni.ro # 10. În limita timpului disponibil, evident!

 2. mmcpflorin
  September 2, 2014 at 12:17 pm

  P.S. Conul a fost revizuită o singură dată, peste Supremaţia maşinilor am trecut de vreo patru ori. Ce+i drept, am avut timp destul la dispoziţie. Bine, cine se scuză se… face ceva, nu prea mai reţin exact ce!

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: